Een bijzonder mooi en misschien minder bekend onderdeel van de KWS is de sectie Aangepast Zeilen waar mensen met een lichamelijke beperking op woensdagavond trainen en mensen met een verstandelijke beperking op donderdagavond trainen.
Ook dit jaar geef ik doormiddel van interviews met betrokkenen aandacht aan het aangepast zeilen. Daar waar de andere media weinig aandacht geven aan paralympische spelen (28 augustus tot en met 8 september) en de Special Olympics, doen wij dat juist wel om te laten zien dat zeilen een inclusieve sport is.
De Sneekweek 2024 is weer ten einde. Daarom tot slot iets meer uitleg over de sectie Aangepast Zeilen en een boot die laat zien dat er ook inclusieve watersport bestaat. Daarnaast stel ik je Bart Desaunois voor, die enorm geniet van de 2.4mR en gezond is en gezamenlijk met mensen zeilt met en zonder beperking in deze klasse.
De sectie Aangepast Zeilen bestaat uit twee groepen; zeilers met een lichamelijke beperking en zeilers met een geestelijke beperking. Binnen de groep lichamelijk gehandicapten wordt er gezeild in een Valk, Hansa Klasse boten, de SV14 en de 2.4mR.
Iedereen is in staat te zeilen. Onze vloot kunnen we aanpassen aan elke beperking van een zeiler. De Valk wordt veelal gebruikt als beginners boot, een vrijwilliger gaat mee om de eerste kneepjes van het zeilen te leren. Niet iedere deelnemer kan vanwege zijn beperking in een Valk. Een tweemans boot van de Hansa Klasse is dan een ideale optie. Als eenmaal de basis kennis van het zeilen onder de knie is dan is het ook mogelijk om in een eenmansboot van de Hansa Klasse te stappen.
Een stapje moeilijker is de SV14. Dit is een tweemansboot waarbij je achter elkaar zit en er veel handelingen tegelijk gedaan moeten worden (zie interview Theo, eerste interview van deze drieluik).
Nog een stapje uitdagender is de 2.4mR. Hier zeilt Bart Desaunois al 15 jaar in. Bart heeft geen “handicap”. Op zijn twaalfde is hij begonnen met zeilen bij de scouting in Enkhuizen in een Lelieflet. Zijn vader kon niet zeilen maar wilde het leren van zijn kinderen. En zo werd de caravan ingeruild voor een kajuitzeiljacht. De liefde voor het zeilen was geboren. En niet zo’n beetje ook.
Bart kocht later ook een kajuitzeiljacht en ging met offshore wedstrijden meedoen. Grote zeilboten bevaren werd zijn passie. Als het even kan dan zeilt hij aan wedstrijden mee. Hij is net terug van een race uit Noorwegen waar hij met een vriend met een 10,5 meter kajuitzeiljacht heeft gevaren in een wedstrijd. Het liefst zeilt hij op zee.
Bart is verslaafd aan water. Hij zwemt, hij duikt en hij zeilt. (Maar ik eet geen vis) Voor Bart heeft zijn gezin altijd op nr 1 gestaan, zijn werk op 2 maar het zeilen op 2,5. Werk en zeilen zitten qua rang in elkaars vaarwater.
Toch koos hij ervoor zijn 2.4mR een poos geleden te verkopen, het combineren van alle facetten in het leven werd lastig. Maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan. En na zijn pensioen opperde zijn vrouw het idee om weer te gaan zeilen. Ze hadden een huis gekocht in Terherne en dat maakt het logistiek een stuk makkelijker. Want Bart woont in Enkhuizen.
Hij heeft een vrouw, twee kinderen en twee kleinkinderen. Hij traint op woensdags vaak op ons meer vanaf het starteiland. Hij zeilt nu zijn twaalfde Sneekweek.
De 2.4mR heeft het model van een 12 meter racejacht maar terug gerekend naar 1 persoon. Dat maakt de boot zeer gestroomlijnd. Dat ervaart Bart op het water ook zo. Het ontwerp (met een kiel) is net als bij grote jachten. Het verschil is dat je bij een 2.4mR direct voelt of je goed of fout zit. Deze kennis gebruikt hij ook op zijn grote boot dus ervaring vult elkaar aan. Dat maakt Bart lyrisch over de 2.4mR.
Het is een smalle boot waar de zeiler deels in ligt/zit. Alleen z’n hoofd komt boven de romp uit. Bart noemt het een formule 1 bootje, het is een cockpit waar ze inzitten.
De 2.4 mR klasse is een uitdagende boot voor valide mensen en gaandeweg bleek het ook een fantastische boot voor mensen met een beperking. Je kunt met je handen en voeten sturen of een keuze hieruit. Deze boot is dus toegankelijk voor mensen met allerlei soorten handicaps.
Met de 2.4mR kun je spectaculair zeilen, waar een ander dat wat relaxter of ontspannender zou willen doen in deze boot. Om je heen zitten 16 lijntjes. Met deze lijntjes is alles te trimmen, denk aan voorlijk grootzeil, onderlijk grootzeil, voorlijk fok, fokkeschoot kun je laag en hoog trimmen, spanning van je mast, achter stag etc. Al met al is het een ingewikkeld technisch bootje. Maar je kunt er ook eenvoudig mee zeilen met alleen grootschoot en fok. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je wil. Met de juiste manier van trimmen behaal je natuurlijk het beste resultaat. En net als bij elke sport, hoe meer je traint, hoe meer je één wordt met je boot, hoe beter het resultaat.
De sfeer binnen de 2.4 groep is super leuk. Het is een sociaal gebeuren. De gehele Sneekweek hebben zij hun thuisbasis voor de Roerkoning. De faciliteiten van de KWS zijn top. Alles voorzieningen zijn er. De gemoedelijke sfeer maakt het compleet.
Een goede sfeer en gezelligheid is voor Bart erg belangrijk. Het is een mooie ploeg, Bart is hier happy. De Sneekweek staat vast in zijn agenda.
Met een sumiere voorbereiding heeft tot nu toe het volgende resultaat behaald: 4x1 en 1x3. En dus is zijn derde bord een feit. Ik mag dit eigenlijk niet van hem melden wat want hij is heel bescheiden.Maar dit is wel iets om trots op te mogen zijn.
Van de 2.4mR zeilers die deze Sneekweek mee doen zijn er vier die een handicap hebben. De meerderheid is dus “gezond”. De groep wil niet bekent staan als een mindervalide groep en dat zijn ze ook niet.
Deze klasse in Sneek is voor iedereen toegankelijk. Er hangt een sociale sfeer waarbij iedereen zijn eigen rol heeft. Er is geen ruimte voor arrogantie in de groep, iedereen is gelijk. Op het land helpen ze elkaar, op het water strijden ze tegen elkaar.
Kom eens langs! Er zijn verschillend opendagen op een zaterdag. Voor meer info. Bel of mail Han Sterk 06-27016651 Info@sazs.nl
Acht jaar gelden is bij mij de diagnose Acute Necrotiserende Encefalopathie gesteld, een aandoening waarbij hersendelenafsterven als gevolg van infectie of coma waardoor de aansturing van mijn spieren niet meer optimaal is. Af en toe krijg ik een terugslag, maar nu train ik weer bijna dagelijks. Daarom wil ik voor de 4e keer de uitdaging aangaan om van 11 t/m 15 september aanstaande de onbeperke 11-stedentocht te gaan fietsen.
Daarmee haal ik geld op voor de Stichting Clini Clowns.