Een bijzonder mooi en misschien minder bekend onderdeel van de KWS is de sectie Aangepast Zeilen waar mensen met een lichamelijke beperking op woensdagavond trainen en mensen met een verstandelijke beperking op donderdagavond trainen.
Ook dit jaar geef ik doormiddel van interviews met betrokkenen aandacht aan het aangepast zeilen. Daar waar de andere media weinig aandacht geven aan paralympische spelen (28 augustus tot en met 8 september) en de Special Olympics, doen wij dat juist wel om te laten zien dat zeilen een inclusieve sport is.
“Zo gewoon en ongedwongen, ze zijn zoals ze zijn, niets gemaakts aan, authentiek”.
Zo verwoord Han Sterk, de voorzitter van Aangepast Zeilen Sneek de groep G-zeilers als ik aan hem vraag wie ze zijn. Om mijn verhalen zo compleet mogelijk te maken ben ik deze dagen veelal te vinden rondom de Roerkoning, alwaar de G-zeilers zich voorbereiden op de wedstrijden. De sfeer die ik hier proef is gezellig en gedreven.
Marcel van der Kooi doet uitleg over de startprocedure. Klassenvlag gaat omhoog, de groep roept 5 minuten, P-vlag gaat omhoog, de groep roept 4 minuten, P-vlag gaat naar beneden, de groep roept 1 minuut. De toeter klinkt, de groep roept “START!”.
Het enthousiasme straalt er vanaf! Ze hebben er zin in. Ze balen dan ook dat de dag begonnen is met uitstel. Maar eenmaal op het water is er strijd.
Jan Obe van der Hoek is één van de favorieten. Hij is de oudste deelnemer binnen de groep G-zeilers en ook het meest ervaren. Samen met zijn vriend Jacob van der Meulen is hij in 2014 begonnen bij Aangepast Zeilen Sneek. Beide heren zijn met zeilen opgegroeid. Jan Obe en Jacob waren aan elkaar gewaagd. “Waren” want in 2018 is Jacob van der Meulen plotseling overleden. Jacobs broer, Henk van der Meulen (Jachtwerf van der Meulen Sneek), is nog steeds vrijwilliger bij de G-zeilers.
Jan Obe en Jacob leerden veel van elkaar doordat ze aan elkaar gewaagd waren. De basis leerde Jan Obe in een Friendship, daarna een Molly, een eenmansbootje. De liefde voor het zeilen kreeg hij van zijn vader. En ook zijn zus is er mee aangestoken. Samen hebben ze veel gezeild en zij is uiteindelijk ook instructrice geweest bij de Ulepanne in Balk.
Jan Obe heeft ook ambities, hij wil net zoals zijn zus meer bereiken in het zeilen. Hij heeft CWO 1 (basis kennis zeilen) en CWO 2 (onder normale omstandigheden zelfstandig kunnen varen) behaald en wil ook CWO 3 behalen (t/m windkracht 6 zorgen voor een veilige vaart en bemanning).
Al jaren is hij met CWO 3 bezig. Hij heeft nu besloten naar een andere zeilschool te gaan om deze alsnog te behalen. Zijn droom is een eigen zeilteam te vormen. Voor de wedstrijden die hij nu zeilt heeft hij geen CWO 3 nodig maar zijn drijfveer is groots.
Het wedstrijd element begon bij de Special Olympics in 2015. Hij was nog maar net een jaar aangesloten bij Aangepast Zeilen Sneek, veel training had hij nog niet gehad maar des te meer ervaring. Hij vertelt vol trots dat het enorm kicken was. De grote tegenstanders (Rotterdam) liet hij ver achter zich. Bij zijn eerste wedstrijd kwam zijn team als eerste over de finish, de tweede werden zij tweede en tot slot weer eerste. Daarmee werd hij met zijn eerste wedstrijd ooit meteen kampioen!
Naast een geweldig resultaat hadden ze veel lol op en om het water; “ andere zeilers narren, in het water vallen…” de pret straalt van zijn gezicht af!
Hij had zijn sport gevonden. Dit smaakte naar meer!
Acht jaar gelden is bij mij de diagnose Acute Necrotiserende Encefalopathie gesteld, een aandoening waarbij hersendelenafsterven als gevolg van infectie of coma waardoor de aansturing van mijn spieren niet meer optimaal is. Af en toe krijg ik een terugslag, maar nu train ik weer bijna dagelijks. Daarom wil ik voor de 4e keer de uitdaging aangaan om van 11 t/m 15 september aanstaande de onbeperke 11-stedentocht te gaan fietsen.
Daarmee haal ik geld op voor de Stichting Clini Clowns.