Menu

Inclusief Theo van der Zanden

Inclusief Theo van der Zanden

Drieluik SAZS (Stichting Aangepast Zeilen Sneek)

Een minder bekend onderdeel van de KWS is de sectie Aangepast Zeilen waar mensen met een lichamelijke beperking op woensdagavond trainen en mensen met een verstandelijke beperking op donderdagavond trainen.

Ook dit jaar geef ik doormiddel van interviews met betrokkenen aandacht aan het aangepast zeilen. Daar waar de andere media weinig aandacht geven aan paralympische spelen (28 augustus tot en met 8 september) en de Special Olympics, doen wij dat juist wel om te laten zien dat zeilen een inclusieve sport is.

Sneekweek nynke theo sazs 01

De nieuwe aanwinst

Sneekweek 2024 is begonnen, de zeilers vullen het meer en onder deze zeilers zeilen ook mensen met een beperking. Al vele jaren zeilt de 2.4mR mee en sinds kort wordt er ook op de woensdagavond getraind met de SV14 met als doel in de toekomst ook een klasse te vormen die deelneemt aan de Sneekweek.

Theo van der Zanden is vrijwilliger op de woensdagavond bij de lichamelijk gehandicapten sinds 2020. Hij heeft zich vooral gericht op de SV14 en traint nu een drietal mensen die potentieel mee gaan doen met de Sneekweek 2025 of 2026.

De SV14 is de nieuwste aanwinst van de SAZS. Deze sportieve en veilige boot is een tweemansboot. De zeilers zitten in kuipstoelen die op één as elektrisch kantelbaar is. Op deze manier kunnen de zeilers, m.b.v. de stuurman, steeds weer comfortabel rechtop gaan zitten. De stichting heeft inmiddels twee van deze boten.

Theo is met pensioen, werkte voorheen voor defensie bij de landmacht geneeskundige troepen (medisch planner, commandant van militaire eenheden). Na zijn pensioen wilde hij iets met zeilen gaan doen gecombineerd met zijn werkervaring en zo kwam hij bij het aangepast zeilen.

Werken bij defensie is uitersten, ene moment doe je niks, andere moment sta je aan en moet je handelen. Zo gaat het met zeilen ook, soms heb je windkracht 1 en een andere keer 5 of zes. Wat Theo typeert is de structuur die herkenbaar is vanuit zijn voormalige baan. Tijd is tijd, afspraak is afspraak, niet lullen maar poetsen. Maar zeker ook lol maken.

Hij betrekt de deelnemers zoveel mogelijk bij het demonteren van de boot na het zeilen. Zodat de boot ook meer eigen wordt voor de deelnemer.

Hij is een trouwe vrijwilliger en is er iedere woensdagavond. Hij kent alle boten, weet hoe hij ze moet klaar maken, heeft zich echt verdiept in alles rondom aangepast zeilen en bovendien is hij ook geïnteresseerd in de mens. Hij houdt ervan ons uit te dagen en heeft respect voor onze grenzen.

Hij geniet van onze positiviteit. De deelnemers denken vanuit hunzelf veel vanuit mogelijkheden en daar leert Theo van. Het is een inclusieve sport, het zeilen is voor mensen met en zonder beperkingen.

Drie weken geleden beleefde Theo een bijzondere zeilavond met mij. Met een dikke windkracht 4, met vlagen van zes. Van te voren had ik aangegeven dat ik het wel spannend vond in verband met mijn hersenletsel en overprikkeling. Als ik overprikkeld raak, kunnen mijn ogen dicht gaan zitten. Als stuurvrouw op de SV14 heb ik veel taken tegelijk; sturen, stoelen rechtzetten (bediening door knopjes op het stuur) en grootschoot bedienen. Veel taken, veel wind, een boot die ik nog niet goed ken, dus veel prikkels en denkwerk.

Door de rust van Theo, die aangaf eerste even in de luwte van het eiland te zeilen en mij goede aanwijzingen gaf kreeg ik genoeg vertrouwen het meer op te gaan.

Theo werd enorm enthousiast. Ik had mijn beperking op het eiland achtergelaten en ging samen met Theo heerlijk over het meer met een helling van 20/25 graden, top snelheid, water over de boeg. Onze samenwerking ging super. Voor Theo is dit een voorbeeld als inclusieve sport. We genoten samen en het nagenieten duurt nog voort. Ik had mezelf overwonnen!

Het delen van plezierige ervaringen als deze maakt vrijwilligerswerk leuk en krijg je voldoening van. Voor Theo voelt het niet als werk.

Zijn voornemen was om na zijn pensioen alleen dingen te doen die leuk zijn en hem energie geven. Dit past helemaal in het plaatje zoals hij zich had voorgesteld.

We hebben materiaal voldoende maar niet voldoende vrijwilligers. Ben jij een zeiler en word jij ook zo enthousiast van zijn verhaal?

Wil je eens contact met Theo hebben over zijn ervaring bij deze bijzondere sectie binnen de KWS? Of ben je nu al enthousiast om vrijwilliger te worden? Mail dan naar info@sazs.nl

Twijfel je nog? Dit zijn de voordelen voor vrijwilligers bij het aangepast zeilen:

  • Gratis zeilen
  • Lekker bezig zijn met kwalitatief goede en mooie boten
  • Gezellige gemoedelijke mensen
  • Mensen die positief in het leven staan
  • Voldoening
  • Je talent inzetten
  • Plezier beleven
  • Het verbreedt je wereld
  • Leren denken in mogelijkheden

Dit was deel 1 van het drieluik, komende dagen komen er meer verhalen over onze sportieve en gezellige groep. Blijf het volgen!

Nynke onbeperkte 11stedentocht

Ik ben Nynke Veldman

Acht jaar gelden is bij mij de diagnose Acute Necrotiserende Encefalopathie gesteld, een aandoening waarbij hersendelenafsterven als gevolg van infectie of coma waardoor de aansturing van mijn spieren niet meer optimaal is. Af en toe krijg ik een terugslag, maar nu train ik weer bijna dagelijks. Daarom wil ik voor de 4e keer de uitdaging aangaan om van 11 t/m 15 september aanstaande de onbeperke 11-stedentocht te gaan fietsen.

Daarmee haal ik geld op voor de Stichting Clini Clowns.

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top