Het is maandagmiddag, rond drie uur, ik ben aan boord op het contra/ finish schip, Vaarwens, bij de finish op ons welbekende Sneekermeer.
Aan boord zijn schipper Frouk en Schipper Anita. Ook Leonie Bosch en Klaasje Mulder van Monuta Friesland zijn aanwezig voor een speciaal doel. Namens Monuta hebben zij een cheque overhandigd aan Stichting Vaarwens ter waarde van 500 euro.
Ik spreek met twee schippers Frouk en Anita.
’De Vaarwens’ wordt in de Sneekweek gebruikt als Contraboot bij de finish.
Het schip heeft in de vlootschouw meegevaren en is hier deze week voor meer bekendheid. De naamsbekendheid van de Stichting is al redelijk groot en bekend om het goede doel waar zij zich voor inzetten. Om nog meer naamsbekendheid te creëren en vaarwensen te faciliteren stel ik jullie voor aan deze dames, de boot “Vaarwens” en hun doel.
Stichting Vaarwens biedt geheel gratis mooie individuele vaarwensen aan voor mensen die geen zicht meer hebben op genezing, samen met hun dierbaren.
Een dag weg met de Vaarwens is nieuwe herinneringen maken. De vrijwilligers verzorgen een hapje en een drankje, ze maken er een onvergetelijke dag van. Het is geen zware dag, ze maken met hun gast en aanhang nieuwe herinneringen, de ziekte blijft aan de wal.
Sommige wensen worden met spoed ingewilligd.
Evert Stel en Inge de Graaf, oprichters en initiatiefnemers van de stichting zetten regelmatig hun eigen schip in als er spoed is of er veel aanvragen zijn. Met de boot waar zij op wonen begon het allemaal. Terwijl ze er op woonden zetten zij het schip in om vaarwensen te vervullen voor wie het levenseinde erg nabij is. Er wordt nu gevaren met een De Vaarwens, een nieuw schip in de vaart sinds 2019. Beiden boten zijn ingericht om terminale gasten aan boord te kunnen ontvangen.
Stichting Vaarwens bestaat uit ruim 70 tot 80 vrijwilligers. Er zijn 20 schippers, deze komen vaak uit beroepsvaart, waaronder veel (oud) zeeloodsen. De zeeloodsen werken in hun vak in ploegendiensten, week op en week af. In de vrije week helpen ze graag. Ook gepensioneerde Zeeloodsen zetten zich graag in.
Dan zijn er nog 40 vrijwilligers die zorgen voor de zorg en catering, genaamd bootsen. Veelal hebben zij een zorgachtergrond en zijn ook vaak gepensioneerd.
Als gasten met wens ambulance komen dan komen dan gaan de chauffeur en de verpleegkundige van de wensambulance mee aan boord.
De andere 20 mensen zijn vrijwilligers aan wal die PR activiteiten doen. Er is een promo aanhanger, deze bezoekt havenfeesten, waterfestivals, vlaggetjesdagen, beurzen van uitvaarverzorging, dagen voor patiëntenverenigingen etc. De PR vindt door heel Nederland plaats.
Frouk is wedstrijdleider voor zeilwedstrijden in haar ‘vrije tijd” en heeft zelf ook veel gezeild, ze voelt zich helemaal senang aan boord hier in de Sneekweek. Met veel enthousiasme verteld ze over haar rol als schipper en de Stichting. Intussen houdt ze ook de wedstrijd op het water in de gaten. Tijdens dit interview roept ze: “Ankerlijn, ankerlijn!!!!!” En boem, knalt er een spanker op de ankerlijn. Het is een belevenis zo midden op het water bij de wedstrijden aanwezig te zijn. De boten dwarrelen om ons heen, wedstrijd zeilers en supporters. Een echte Sneekweeksfeer.
Waarom Ben jij vrijwilliger voor Stichting Vaarwens?
“een dag niet bezig is een dag niet geleefd” quote van Frouk (de schipper)”
Frouk vertelt dat ze van water en van mensen houdt en dit vrijwilligerswerk voldoening geeft. “Op moment het onze gasten weer aan wal gaan, staan vaak de tranen in de ogen en beseffen ze hoe mooi het is geweest. Er is een herinnering gemaakt die ze nooit meer vergeten.”
Als extra krijgen de gasten de dag na de vaardag een email toegezonden met link en paswoord naar alle foto’s die die dag gemaakt zijn. Zij kunnen die dan vrij downloaden. Er wordt een verslag over de dag geschreven en dit wordt gezamenlijk (met toestemming van de betrokkenen) op social media gepost.
Ook door mond tot mond reclame weten mensen Stichting Vaarwens te vinden. De vaardag is altijd vanuit Amsterdam. Het kantoor regelt het vervoer naar het schip in samenwerking met de wens ambulance indien nodig.
Het Noordzeekanaal is brak. Dat biedt de mogelijkheid dat Vaarwens 365 dagen per jaar gasten kan ontvangen want het water kan nauwelijks bevriezen.
Deze Vaarwensdag wordt geheel gratis aangeboden door Stichting Vaarwens. Een vaardag is tussen 10.00 tot 16.00 uur. De route is afhankelijk van het weer. Te denken valt aan de Zaanse Schans, waar een houtzaagmolen bezocht kan worden en de lunch aan boort wordt genuttigd. Of varen door de verschillende havens die de stad Amsterdam rijk is. We varen dan dicht langs grote zeeschepen, binnenvaartschepen, rivercruise- of zeecruiseschepen.
Behalve varen is er ook een luisterend oor. Voorop de boot is een bankje, ook wel genotbankje genoemd. Het wordt gebruikt voor een luisterde oor maar ook voor mooie bijzondere verhalen. Hier is aandacht voor de directe mantelzorger, thuiszorger, familie etc. Want ook hun dag wordt ontzorgd. Alles kan besproken worden, niets is gek.
Buiten de wedstrijden om ligt de “Vaarwens” de gehele Sneekweek achter het startschip bij de starttoren waar iedereen van harte welkom is om de schip te bekijken en over de stichting te horen.
Voor donaties of wensen
Om een wens aan te vragen kunt u de website bezoeken ook vind je hier informatie hoe je kunt doneren aan de stichting.
Voor donaties of wensen
bezoek website