Verbinding – Vrijheid ...
leuke woordcombi. Met het Sneekweek-thema Verbinding kwamen we spontaan bij de Vrijheid-zeilers. Lol dat ze hebben, deze zeilers van vooral houten boten, maar geen rijke lui’s klasse.
Ooit was de Vrijheid de grootste klasse in Nederland. De boot was ‘ter vervanging’ van de BM (Bergumermeer). Hoewel de boot niet meer gebouwd zal worden - te duur - is het wél een klasse met groeipotentie. Daarvoor zijn er nog genoeg oude boten beschikbaar. Er zijn 1572 gebouwd en officieel gemeten, waarvan nu nog 70 tot 80 een geldige meetbrief hebben. Ca. 25 boten hiervan doen ieder jaar met veel plezier mee met het NK Vrijheid. De Vrijheidsklasse groeit weer met beleid.
Elk voorjaar start een cursus wedstrijdzeilen in de Vrijheid bij zeilvereniging De Schinkel in Amsterdam, waar ook de grootste hoeveelheid Vrijheids van het land staat. Voor cursus worden de promotieboten gebruikt, die eigendom van de Vrijheidsklasse Organisatie zijn. Er komen nog meer promotieboten bij zelfs. Aan de cursus kunnen zes tot acht zeilers zonder wedstrijdervaring deelnemen. Dit hoeft niet eens gepromoot te worden, van mond tot mond is een cursusseizoen zo vól.
De cursus bestaat uit acht donderdagavonden wedstrijdzeilen met een ervaren wedstrijdzeiler aan boord. De cursist en ervaren wedstrijdzeiler wisselen het sturen en bemannen steeds af in de onderlinge clubwedstrijden van De Schinkel. Het resultaat: in drie jaar zijn vier 'nieuwe' Vrijheids in de vaart genomen en zeilers die geen boot kochten, bemannen nu in wedstrijden. En ook dat is welkom. Meer bemanning is wenselijk.
De resultaatgerichte Vrijheidstrainingen wil de Klasse in de toekomst ook aanbieden in Lelystad en Friesland.
's Winters wordt met een ploegje vrijwilligers het onderhoudswerk aan wel drie promotieboten gedaan. Wie hieraan niet meedoet, levert naar keuze een materiële bijdrage voor dit onderhoud.
Nog meer Vrijheid-weetjes en cultuurdingetjes:
De V 1 en V 2 zijn nooit gebouwd. Deze benamingen staan voor oorlogstuig in de Tweede Wereldoorlog.
De Vrijheid-klasse heeft al drie geschiedenisboeken uitgegeven, n.a.v. 50-, 60- en 75-jaar Vrijheid.
Dé communicatievrouw van de vereniging is Renate Zwaans, ze weet alles van de Vrijheid, de mensen en activiteiten. In deze Sneekweek is zij dit jaar de enige 6-daagse stuurvrouw in de Vrijheid, bemand door echtgenoot Manfred Voetter.
De jongste Vrijheid-zeiler is Lisanne Willemsen, 19 jaar uit Grootebroek bij Enkhuizen. Ze zeilt dit jaar voor het eerst mee. “Maar niet voor het laatst”, riep Marco na.
De Vrijheid leent zich goed om Holland-Friesland-teamwedstrijden in te varen, want ‘Hollanders’ en ‘Friezen’ regeren in de klasse.
Daarom worden de NK’s en NK-Sprint-wedstrijden bij toerbeurt gehouden in ‘Holland’ of Friesland.
In de Vrijheid vaart de oudste trapeze-vrouw, Anneke Ornée, uit Sneek, bijna 73 jaar. En dat zou je níét zeggen!
De Vrijheidsklasse staat bekend als lid van de 'zwemclub'.
De Vrijheidsklasse reikt jaarlijks de Tuimeltroffee uit aan de boot die het meest is omgeslagen in het seizoen en/of op de spectaculairste wijze is omgeslagen. De Tuimeltroffee bestaat al ca. 30 jaar. Het is een hoosblik op een plankje. Vorig jaar werd de Tuimeltroffee uitgereikt aan het team dat bij 1 Bft omsloeg.
Ewout Tesselaar, 44 jaar, vaart 24 jaar Vrijheid. Op deze eerste Sneekweek-dag, bekende hij aan zijn zoon, op schoot, dat hij in het eerste jaar, op zijn 20ste, de Tuimeltroffee ontving voor de prestatie: negen keer omslaan in dat seizoen. Waarbij hij op 1 dag, twee keer omsloeg: ‘Toen waren we nog niet zo handig’. Zoonlief lijkt zeilen wel leuk, maar de Vrijheid …. Dat weet hij nog niet.
Mannelijke kip, verleden tijd van schieten - drie generaties Haanschoten varen Vrijheid en hebben in de gezelligheid het grootste woord. Marco Haanschoten (55) ging op zijn 16de bemannen bij zijn vader. Rick Haanschoten (22) bemant nu vanaf zijn 16de bij zijn vader Marco.
Wie wel een opstapje naar gezellig wedstrijdzeilen wil, bij 'de club' wil horen of gewoon nieuwsgierig is, gaat naar www.vrijheid.org of mailt info@vrijheid.org. Je bent welkom! Ze kunnen planeren, hebben een spinnaker, Vrijheid, de sportieve klassieker voor twee!
Met nog een gouden tip: staat ergens al jaren een houten Vrijheid binnen te wachten op bevrijding; zet 'm gelijk in de epoxy! Want die is dan daarvoor lekker droog.
Annechina de Jong is elke dag tijdens de Sneekweek op zoek naar leuke en bijzondere verhalen. Ze zeilt zelf mee in de Laser, wat tegenwoordig een ILCA wordt genoemd. Van saaie kleuren houdt ze niet. Dus als je een fleurige ILCA-zeilster ziet, vergeet dan vooral niet even te zwaaien. Wie weet zoekt ze jou op voor een leuk verhaal dat zorgt voor verbinding.