Menu

Verbinding - Windsurfen

Verbinding - Windsurfen

Verbinding – Windsurfen ...

Daniël Timmer, 15, uit Zwartsluis had zich ingeschreven voor de Splash-klasse. Hij werd gebeld: "te weinig deelname, maar je kunt wel gaan windsurfen." Wát een voorstel.

En hij deed het! Daniël surfde wel 'ns wat streken op de Belterwiede en daarmee was het gezegd. Van Lucien van Delst leende hij een wedstrijdplank met zeil. Toen moest hij nog leren op te kruisen op de plank.

Sinds 2022 waren de surfers na decennia weer op de Sneekweek en onder de surfers had het Sneekweek-virus ook huisgehouden afgelopen jaar. Méér vrouwen, meer jeugd, meer deelnemers Windsurfer LT deden nu mee.

Ook deze klasse zat vol eigenaardige deelnemers. Bijvoorbeeld Bas Boer uit Diemen zeilde de Sneekweek in de Spanker. Hij wist de hoofdprijs te winnen. 30 jaar had hij niet gesurft. Op Hardzeilnamiddag voer hij er even een slalom bij. Het materiaal daarvoor leende hij ook van Lucien. De mannen kennen elkaar van Watersportvereniging VVA.


Nog een portret, topper Peter van Diepen uit Wormer. Vroeger, in '86 en '87, was hij Europees Kampioen in de Windsurfer LT-klasse. In 2010 had hij een motorongeluk... Hij raakte verlamd aan een arm.

Zijn zoon Sam van Diepen, 20, ging op zestienjarige leeftijd ook surfen in de ''Oude deuren-cup', op het Paterswoldsemeer. Aan dit evenement mag je alleen meedoen met jaren tachtig-zooi. Met gras in de mastvoet gaat dat. Zodat de mast blijft zitten.


Een paar weken na de oude deuren cup zei Peter tegen zijn zoon: "Als ik je toch naar alle wedstrijden moet rijden, kan ik net zo goed zelf meedoen". En dat doet hij nog steeds. Eigenlijk zonder aanpassingen vaart hij met zijn verlamde arm. De trapezelijn heeft hij niet gecentreerd, zoals andere surfers. Zijn lamme hand kan hij op de giek leggen en daar houd het ook mee op. Sturen doet hij meer dan andere surfers door torsie van het bovenlijf en de schouder.

Nederland heeft zeven à acht jonge Windsurfers LT. Hiervan waren er vier op de Sneekweek. Femke Kamerling, 17, was tijdens het interview in Sneek. Giny Cnossen, 18 uit Abcoude, Sam van Diepen, 20 uit Wormer en Daniël verkondigden mij wel even de Sneekweek-gekte.

Giny en haar vader


Giny had tot nu nog nooit wedstrijd gesurft. Haar vader deed eerder in de Sneekweek ook mee en had haar wel gezegd dat het heel leuk is; praat er altijd over. Maar de doorslag voor Giny om zich in te schrijven voor de Sneekweek was op ’t nippertje. “In Dongen – vraag me niet wat ik daar deed – vertelde een oud vrouwtje ….” Netjes gezegd, het gaat over een 85-jarige vrouw, Rixt Komen. “Zij vertelde zó enthousiast over de Sneekweek, alsof haar belevingen van gisteren waren. Ik dacht: ik doe mee! Just do it! En haar zoon heeft een paar jaren geleden de oceaan overgeroeid.”

Giny, Daniël en Sam
Giny, Daniël en Sam


Hank Hendrikx, 17, miste deze Sneekweek, maar had tegen Sam gezegd, mee te doen aan de Sneekweek. Z'n vader had 'm natuurlijk ook geënthousiasmeerd. Effect: Sam was er al vanaf zondag, twee dagen voor de surfwedstrijden. "Iedereen praat zo heilig over de Sneekweek. Ik dacht, daar moet ik gewoon heen." "Hij vaart beter als hij brak is," zegt Giny.

Doen jullie volgend jaar weer mee? "Ja" “Eens en voor altijd,” voegde Giny er beslist aan toe. Andere jonge wedstrijd windsurfers hoeven ze niet over te halen. Die willen sowieso óók.

En Splash-zeiler Daniël, die op de plank belandde, gaat Sneekweek 2025 weer in een boot varen: Schakel. Deze Sneekweek kregen hij en zijn broer een Schakel cadeau van hun vader.

Annechina sneekweek 87

Verbinding?

Annechina de Jong is elke dag tijdens de Sneekweek op zoek naar leuke en bijzondere verhalen. Ze zeilt zelf mee in de Laser, wat tegenwoordig een ILCA wordt genoemd. Van saaie kleuren houdt ze niet. Dus als je een fleurige ILCA-zeilster ziet, vergeet dan vooral niet even te zwaaien. Wie weet zoekt ze jou op voor een leuk verhaal dat zorgt voor verbinding.

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top