Menu

Vrijwilliger van de dag Willy Fenneman

Vrijwilliger van de dag Willy Fenneman

Dinsdag

Zeilen is een prachtige sport, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Want wat moet je als stand-by ploeg doen, als er bijvoorbeeld een zeiler omslaat en bewusteloos raakt? Deze man zorgt er al jaren voor dat de leden hierop worden voorbereid. Met zijn achtergrond in de EHBO, is hij de belangrijkste schakel op medisch gebied binnen de KWS. Tijdens deze Sneeweek is het belang van de rescue training meer dan duidelijk naar voren gekomen. Redenen genoeg om Willy Fenneman uit te roepen tot vrijwilliger van de dag.

Hij staat met zijn gepersonaliseerde ambulance en caravan op het Starteiland. Hier vertelt Willy Fenneman met veel enthousiasme over zijn werkzaamheden. “Ik zorg al heel wat jaren voor reanimatie-en rescue trainingen. Het is belangrijk dat de stand-by leden weten hoe ze iemand uit het water moeten halen, hoe ze iemand moeten vervoeren en welke dingen ze vooral niet moeten doen.” Deze trainingen geeft Willy al jarenlang bij de KWS en hij doet dit nog altijd met veel plezier.

Willy heeft zelf geen achtergrond in het zeilen. Hij heeft er naar eigen zeggen ‘totaal geen verstand van.’ Hoe is hij dan bij de KWS terechtgekomen? “Ben Overkamp, zat al bij de KWS en ik kende hem vanuit de medische wereld. Hij heeft mij naar de KWS gehaald om de medische preventie hier te verbeteren. Ik kwam in een geweldig team terecht waar mensen bereid waren om veel te leren.”

Dat ze van Willy kunnen leren, blijkt wel uit zijn werkzaamheden buiten de KWS om. Meer dan 20 jaar geleden zette hij het bedrijf RISK (Risico, Inventarisatie, Scholing en Kwaliteitscontrole) op. “Ik probeer met mijn bedrijf de EHBO naar een hoger niveau te tillen. Denk aan het meten van de bloedruk, het zuurstofgehalte en glucose. Vervolgens moet je met deze waardes kunnen handelen om zo de gevaren en de risico’s te herkennen. Deze training heb ik ontwikkelt en daarmee werk ik ook samen met de politie.”


De gevaarlijkste situatie bij het zeilen, is volgens Willy het krijgen van de giek tegen je hoofd en je bewusteloos raakt. “Deze situatie trainen wij het meest, want het is belangrijk dat het rescue team snel ter plaatse is en weet wat het moet doen. Iemand kan namelijk verdrinken en dus is reanimatie ontzettend belangrijk. We gaan met twee boten naar de drenkeling toe. Tijdens het varen naar het ambulancepunt vangt de eerste boot de golven op zodat de tweede boot in de luwte de reanimatie kan uitvoeren of het slachtoffer kan behandelen.”

De waardering binnen de KWS voor zijn training, bleek wel uit zijn onderscheiding in 2018. Hij kreeg namelijk de KWS Hoofdprijs, omdat hij heeft gezorgd voor de volgende verbeteringen: verbrandtrommels, een brancard op het startschip, de jaarlijkse reanimatiecursussen en meer vertrouwen bij de stand-by leden als het gaat om eerste hulp. “De kennis bij de vrijwilligers was al heel groot. Dankzij mijn medische kennis heb ik een paar dingen kunnen toevoegen en daar ben ik heel trots op.”

Afgelopen zondag is tijdens de wedstrijden een Valk-zeiler onwel geworden. Dit incident is het ultieme voorbeeld van het belang van de rescuetrainingen. De zeiler is door het accurate handelen van de rescue team snel overgedragen aan het ambulancepersoneel, waarna hij aanspreekbaar in de ambulance is gegaan in aanwezigheid van zijn familie. Naar omstandigheden gaat het goed met de zeiler en werkt hij aan zijn herstel. De familie heeft veel dank uitgesproken aan de KWS voor het snelle handelen van de vrijwilligers van de KWS en enkele zeilers.

Dankzij Willy en zijn team kunnen zowel de stand-by leden, als de zeilers met een gerust hart het water op. Hij heeft ook veel lof voor de andere vrijwilligers. “Menig verenigingen kunnen leren van de professionaliteit bij de KWS. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen zich op allerlei manieren inzetten. Ik ben daarom ook heel trots op het feit dat ik hier onderdeel van ben.”


Tekst: Haile Flapper

Andere interessante nieuwsartikelen

Back to top